Vodka shots – Det bedste alternativ

Det er sådan, at man som studerende hverken har ret mange penge eller ret meget tid, til gengæld har man efter endt eksamensperiode en helvedes masse energi, hormoner og behov for alkohol, som efter ugers ophobning har brug for at blive brændt af; en mulig forløsning af disse utilfredsstillede behov kan være vodka shots..
Det er dog ikke nogen billig affære at få brændt den overskydende energi af med diverse alkoholiske drikke. Og samtidig må man se de mange øl sætte sig på sidebenene, så man skal huske at sætte tid af i weekenden til at træne nogle af kalorierne af igen. Oveni fester og tømmermænd bliver ens weekend således hurtigt brugt op

(man kunne lade være med at tage på druk, men det ser vi imidlertid ikke på som en løsning i dette blogindlæg)

Der er dog en løsning, og når man som fødevarevidenskabsstuderende har for (dårlig) vane, mere eller mindre bevidst, at regne energiindhold i alt hvad man indtager ud, så ser jeg ingen vej tilbage for ikke også at gøre det for byturens mange indtag af “læskende” drikke.
Det er dog ikke altid lige let at udregne energiprocenter og alkoholindhold, når man først er taget på druk, derfor har jeg for at komme mig selv i forkøbet lavet en lille beregning, jeg her vil dele med jer..

Hvis man slår vodka op på foodcomp (DTU’s online næringsindholdstabel over et hav af fødevarer) og ser på næringsindholdet, opdager man hurtigt at vodka ikke rigtig indeholder noget:

33,4% Alkohol
66,6% vand

Med et energiindhold på 969 kJ pr. 100 g, er det altså en utrolig lavenergiholdig drikkevarer i forhold til alkoholprocenten, med kun 29 kJ pr. 1% alkohol. Og sådan kan man fortsætte med at regne energiindhold i forhold til alkoholprocent, fx sådan her:

Energiindhold i assorterede alkoholiske drikke og tilhørende opløsningsmidler
kJ pr 100 g Alkohol % kJ/alkohol
Vodka 969 33,4 29,02
Øl 110 4,6 23,9
Rødvin 304 9,5 32,00
Hvidvin 345 10,3 33,49
Rom 1151 39,7 28,99
Gin 1099 37,9 28,99
Danskvand 0
Appelsinjuice 180
Tonic 0
Cola 173
Ginger Ale 155

(kilde: Foodcomp.dk)

Beregning af energi / alkoholprocent i udvalgte drinks
Drinks g alkohol i drinken kJ pr g alkohol g opløs-nings-middel kJ/g opløs. Samlet energi Samlet alkohol % kJ/alkohol %
Skinny Bitch 20 9,69 180 0 193,8 3,334 58,13
Vodka- juice 20 9,69 180 1,8 517,8 3,334 155,31
Dobbelt vodka- juice 40 9,69 160 1,8 675,6 6,668 101,32
Rom & cola 20 10,51 180 1,73 521,6 3,97 131,39
G&T 40 10,99 160 0 439,6 7,78 56,50
G&T (tynd) 20 10,99 180 0 219,8 3,97 55,37
Bruce Wayne 40 9,69 160 1,55 635,6 6,668 95,32

(drinks: SkinnyBitch: 2 cl vodka, 18 cl dansk vand. Vodka-juice: 2 cl vodka, 18 cl Appelsinjuice. Dobbelt vodka-juice: 4 cl vodka, 16 cl appelsinjuice. Rom+Cola: 2 cl rom, 18 cl cola. G&T: 4 cl gin, 16 cl tonic. G&T(tynd): 2 cl gin, til 18 cl tonic. Bruce Wayne: 4 cl vodka, 16 cl ginger ale.)

I beregningerne er der gået ud fra at alle væskerne har samme densitet som vand, og at en drink udgør 2 dl væske, altså 200 g væske, også selvom alkohol reelt set vejer en kende mindre end vand.

I første udregningsskema ser man hurtigt at forskellen i energi i forhold til alkoholprocent er temmelig betydelig i forhold til hhv. de rene spirituosa (vodka, gin, rom), vin og øl. Og i beregningerne for de færdige drinks gør det sig også gældende at drinks bestående af rene spirituosa og lavenergiholdige opløsninger, som dansk vand eller tonic, klart er dem, der indeholder mindst energi, også hvis man kigger på energi pr alkoholprocent.

Men inden dette blogindlæg får anorektiske hentydninger, vil jeg skynde mig videre til det der er mindst ligeså væsentligt for os studerende – nemlig pengene..
Hvis vi går ud fra priserne på a-vej (fredagsbar på Frederiksberg Campus (tidligere Det Biovidenskabelige Fakultet)) ser regnestykket sådan ud:

Prisberegning på udvalgte drinks (A-vejs priser)
Pris Alkohol procent Pris / %
Vodka shot 10 33,4 % 0,3 kr./%
Skinny Bitch 20 3,334 % 5,9 kr./%
Vodka-juice 20 3,334 % 5,9 kr./%
Dobbelt vodka-juice 30 6,68 % 4,5 kr./%
G&T 20 7,78 % 2,6 kr./%
Øl 15 4,6 % 6,5 kr./%
Øl guld 20 6 % 3,3 kr./%

Shots (2 cl): 10 kr.
Sodavand / juice (ca 0,5 l) 10 kr.
Øl (ca 0,5 l): 15-20 kr

Det viser sig altså hurtigt igen, at vodka shots klart er at foretrække, når man ikke har meget guld på kistebunden. Er man ikke til at drikke shots’ne rent, er G&T klart at foretrække som alternativ, hvis man stadig vil have høj alkoholprocent for pengene. Guldøllene er dog heller ikke de dyreste på listen, så dem kan man også tyde til..At især vodka shots’ne kan have ubehagelige bivirkninger, som: kvalme, hovedpine, uforudset graviditet, black outs, tab af overtøj – eller udskiftning af samme, har vi ikke taget højde for i denne artikel, muligvis vil der bliver der fulgt op på netop dette, men det er ikke sandsynligt.
SKÅL

Marie Jørgensen, studerende på fødevarevidenskab på 2. år. Marie læser fødevarevidenskab, fordi hun interesserer sig for produktion af fødevarer, hvordan bliver vindruer til vin osv. Marie synes, at det er utrolig spændende at gå i dybden med kemien bag fødevarerne og se hvordan selv en lille kemisk ændring, kan gøre stor forskel på resultatet.
Læs mere om Marie i hendes profil
Be Sociable, Share!

5 tanker om "Vodka shots – Det bedste alternativ"

  1. Er der ikke en lille fejl i alcohol procenten på alm. øl fra A-vej? Eller er det bare nogle meget tynde øl de skænker? ;)

    • Hej Mai :D

      Jo du har fuldstændig ret, var vidst kommet til at tage den forkerte øl fra foodcomp, mener bestemt heller ikke at A-vejs øl er tynde, det bliver rettet med det samme.. Og som man nu kan se er der også kun meget lige energi per % alkohol i øllen så den kan man bestemt også tyde til – selvom der ingen undskyldning er for ikke at tyde til vodka :D
      God fredag

  2. Super fed artikel!

    Men jeg synes måske du burde lave en sammenligning af antal genstande, når du køber 1 vodka shot på 2cl får du ½ genstand og når du køber 1 fadøl får du ca. 1½ genstand. Det er derfor ikke rimeligt at beregne. Dvs. drikker du bare ren vodka skal du for 3 genstande betale 60 kr. og 45kr. for samme mængde i fadøl. For slet ikke at tale om happy-hour. Og jeg tror altså også det meste vodka ligger på 37-38% snarere end 33%.

    Men virkeligt fed idé Marie! :D

    Jeg kunne ikke finde Tequila på foodcomp :(

    Håber vi ses på FEFs kontor/A-vej!

  3. Hej Joachim

    Dejligt at se at der er andre lige så nørdede fødevarestuderende derude..
    De alkohol procenter der fremgår af artiklen er alle fra foodcomp, der er uden tvivl forskel i procenterne afhængigt af hvilken vodka du får fingrene i..
    At Tequila ikke er med i artiklen er udelukkende fordi den ikke findes på foodcomp :D

    igen god fredag..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>